Wykład prof. Rafała Ohme
Moderator: pablo
Wykład prof. Rafała Ohme
Praktycznie zaraz po wyjściu z pociągu Profesor chciał jak najszybciej pojechać na uniwersytet, aby sprawdzić, czy zadziałają wszystkie programy na komputerze.
- Wie pan, mój wykład to jest maksimum formy i zero treści. Jak sprzęt nie zadziała, to...
No pięknie, pomyślałem. Kolejna psychologiczna wtopa... Ale przestałem się już bać po kilku minutach wykładu. Forma i treść były doskonale zrównoważone i wzajemnie się dopełniały.
Moim zdaniem to był jeden z najlepszych wykładów w trzyletniej historii Akademii 30+ w Trójmieście (mówię to obiektywnie jako organizator ).
- Wie pan, mój wykład to jest maksimum formy i zero treści. Jak sprzęt nie zadziała, to...
No pięknie, pomyślałem. Kolejna psychologiczna wtopa... Ale przestałem się już bać po kilku minutach wykładu. Forma i treść były doskonale zrównoważone i wzajemnie się dopełniały.
Moim zdaniem to był jeden z najlepszych wykładów w trzyletniej historii Akademii 30+ w Trójmieście (mówię to obiektywnie jako organizator ).
Re: Wykład prof. Rafała Ohme
Mnie się też wykład bardzo podobał Co prawda nieco przeraża mnie fakt, że specjaliści od reklamy, badając moje fale mózgowe, będą lepiej niż ja wiedzieć co kupię w najbliższym sklepie Zgroza !
Wstęp wyglądał mi na jakiś korporacyjny autolansik, ale to była zmyłka. Pięknie i szybko się zawiodłam
Takie osoby jak prof. Ohme i prof. Horodecki bardzo mnie cieszą i podnoszą na duchu, bo są żywymi dowodami na to, że "Polak też potrafi". I to nie tylko wymyślić, ale jeszcze sprzedać - BRAWO! Tęsknię za chwilą, kiedy w głównym wydaniu serwisów informacyjnych usłyszę o ich sukcesach, zamiast ciągłego narzekania i darcia kotów. A coś m mówi, że nie są jedyni w naszym kraju-raju.
Psychologia nigdy nie kojarzyła mi się z zaawansowaną technologią - a tu niespodzianka .
I znowu jestem ukontentowana...
Takie osoby jak prof. Ohme i prof. Horodecki bardzo mnie cieszą i podnoszą na duchu, bo są żywymi dowodami na to, że "Polak też potrafi". I to nie tylko wymyślić, ale jeszcze sprzedać - BRAWO! Tęsknię za chwilą, kiedy w głównym wydaniu serwisów informacyjnych usłyszę o ich sukcesach, zamiast ciągłego narzekania i darcia kotów. A coś m mówi, że nie są jedyni w naszym kraju-raju.
Psychologia nigdy nie kojarzyła mi się z zaawansowaną technologią - a tu niespodzianka .
I znowu jestem ukontentowana...
Do tej pory uważałem intuicję (ja mam akurat instynkt ) za coś zewnętrznego, pozazmysłowego. A okazuje się, że intuicja (w moim wypadku instynkt, bo mężczyźni intuicji nie mają) to nic innego, jak efekt przetworzenia setek miliardów (a może nawet więcej) informacji zapisanych w naszych mózgach. Eksperyment polegający na rozpoznawaniu utworów muzycznych pokazuje, że da się tę koncepcję racjonalnie udowodnić (dwa razy prawidłowo rozpoznałem odpowiedni fragment ).
Za kilkadziesiąt lat psychoanalitycy nie zarobią nawet na sól. Nowoczesna psychoterapia zapewne skupi się na odpowiedniej modyfikacji fal mózgowych, co prowadzić będzie do pożądanych zmian zachowań.
Za kilkadziesiąt lat psychoanalitycy nie zarobią nawet na sól. Nowoczesna psychoterapia zapewne skupi się na odpowiedniej modyfikacji fal mózgowych, co prowadzić będzie do pożądanych zmian zachowań.
A mnie jakoś wykład nie zachwycił. Nie żałuję, że byłam, ale ... więcej w nim było formy niż treści. Chyba najbardziej zapadł mi w pamięć tekst o oszczędzaniu glukozy Natomiast jako słuchacz czuję, że zostałam potraktowana tylko półserio.
Lepiej być potraktowanym pół serio niż pół żartem . Mnie się taka formuła wykładu bardzo podobała. Dowcipnie, na luzie, a jednocześnie treść ważka i dająca do myślenia.jagat pisze:Natomiast jako słuchacz czuję, że zostałam potraktowana tylko półserio
No, i znowu wychodzi na to, że się czepiam Ciągle coś mi się nie podoba. A podobno we wszystkim staram się znaleźć coś dobrego. Chyba trzeba pogłębić moja charakterystykę
Zarobią nawet na pieprz! Współcześnie coraz powszechniej mówi się, że każda forma psychoterapii jest skuteczna dlatego, że wpływa na rozbudowę architektury neuronalnej mózgu. Więc psychoanaliza również - tylko że mamy duży problem z neuroobrazowaniem jej procesu i wyników.pablo pisze: Za kilkadziesiąt lat psychoanalitycy nie zarobią nawet na sól. Nowoczesna psychoterapia zapewne skupi się na odpowiedniej modyfikacji fal mózgowych, co prowadzić będzie do pożądanych zmian zachowań.
A zresztą... współczesna wiedza o procesach korowych i podkorowych, a także np. koncepcja mózgu triadowego McLeana, całkiem korespondują z intuicją dziadka Freuda.
.Emek pisze:Współcześnie coraz powszechniej mówi się, że każda forma psychoterapii jest skuteczna dlatego, że wpływa na rozbudowę architektury neuronalnej mózgu
Gdzie się mówi? Poproszę o jakieś wskazówki bibliograficzne. Chętnie zapoznam się z badaniami na temat skuteczności różnych form psychoterapii, a zwłaszcza psychoanalizy.
Rozmowa z przyjacielem zapewne też wpływa na rozbudowę architektury neuronalnej mojego mózgu . Spacer, taniec, wizyta w teatrze lub w operze również.
Emek pisze:współczesna wiedza o procesach korowych i podkorowych, a także np. koncepcja mózgu triadowego McLeana, całkiem korespondują z intuicją dziadka Freuda
Tylko że to nie była jego intuicja. Znacznie wcześniej pisał o tym Platon, a potem w XIX wieku filozofowie niemieccy (np. Nietzsche).