To pierwszy z wykładów dotyczących naszego OUN.
Może nieprzypadkowo zbiega się ten program ,początku naszego nowego akademiowego semestru, z ogólnopolskim projektem edukacyjnym Dni Mózgu.
Profesor UG neurobiolog Wojciech Glac już na początku prezentacji tematu zasiał w nas pewien niepokój.
Otóż, czy nasze świadome wysiłki mają jakikolwiek wpływ na poczucie posiadania wolnej woli...
Nasz główny system dowodzący czyli mózg to niezwykle skomplikowana konstrukcja,której pracę regulują min.substancje określane jako neuroprzekaźniki.
Dopamina to główny neuroprzekaźnik informacji pomiędzy komórkami nerwowymi.
O jej wpływie na mózgowy układ nagrody,o subtelnej równowadze układu dopaminergicznego i serotoninoergicznego opowiadał nam profesor Glac mocno pobudzając nasz hipokamp co sprzyjało trwałemu utrwaleniu informacji

Euforia to stan w którym nasz układ nagrody jest maksymalnie pobudzony.
To np stan zakochania. Uczucie szczęścia,motyle w brzuchu oraz ..euforia.
Błogostan zaś to uczucie szersze niż euforia.
Pytaliśmy profesora jakie są sposoby na zwiększenie wyrzutu dopaminy. I jak to jest interpretowane językiem neurobiologii.
Opioidy endogenne, powstałe pod wpływem bólu/np wywołanego podczas wysiłku na tzw "siłce"/powodują zatrzymanie negatywnych emocji i świetne samopoczucie
Profesor szybko dodał,że umieranie to też silne wydzielanie opioidów./"Nie ma jak śmierć kliniczna"/

Jakie uwagi profesora Glaca we mnie pozostały?
Mózg nie chce żeby nam było stale przyjemnie.
Dążmy do stanu gdy niczego mi nie brakuje ani niczego nie pragnę.
Bycie dobrym to ..silna przyjemność. Wybitnie dodatni znak emocjonalny.
I... zniszczenie sobie życia to idealny reset systemu nagrody
Jest na to sporo przykładów. Pamiętacie może film pt "Najlepszy" ?O historii Jerzego Górskiego?
Od uzależnionienia od narkotyków do.. uzależnienia od morderczego wysiłku fizycznego? Tytuły, wielokrotne,Ironmana..
Jogging w jego przypadku byłby nieskuteczny.
Moja znajoma lekarka poleca skuteczny sposób na codzienny wyrzut dopaminy.
Stosuje..lodowaty poranny prysznic ,taki gdy aż..krzyczy..