prof. Tomasz Twardowski - GMO
Moderator: pablo
prof. Tomasz Twardowski - GMO
Wykład utwierdził mnie tylko w przekonaniu, że bardziej należy bać się np. pestycydów niż żywności genetycznie modyfikowanej (gdyby wykład o GMO poprowadziła prof. Ewa Bartnik, wnioski byłyby takie same; dodam od razu, że prof. Bartnik również nie jest związana z żadnym międzynarodowym koncernem promującym GMO).
Powrót do natury to iluzja, z której niektórzy robią ideologię. Nie możemy już zawrócić z drogi technologicznego rozwoju, a zresztą po coż z tej drogi zawracać? Żeby wrócić do jaskini i jeść małe, kwaśne psiurki wiszące wysoko na drzewach?
Żyjemy długo dzięki medycynie, a zapewne za kilkadziesiąt lat bez pomocy medycyny trudno nam się będzie począć i urodzić.
Funkcjonujemy w świecie sztucznym i przetworzonym i zjedzenie kwaśnego jabłka z działki niczego tu nie zmieni.
Powrót do natury to iluzja, z której niektórzy robią ideologię. Nie możemy już zawrócić z drogi technologicznego rozwoju, a zresztą po coż z tej drogi zawracać? Żeby wrócić do jaskini i jeść małe, kwaśne psiurki wiszące wysoko na drzewach?
Żyjemy długo dzięki medycynie, a zapewne za kilkadziesiąt lat bez pomocy medycyny trudno nam się będzie począć i urodzić.
Funkcjonujemy w świecie sztucznym i przetworzonym i zjedzenie kwaśnego jabłka z działki niczego tu nie zmieni.
Re: prof. Tomasz Twardowski - GMO
można się bac, psioczyc i przekonywac, że GMO to zło. Ale gdzie dziś znajdziemy coś niezmodyfikowanego? Odwrotu już nie ma. Dotychczas, gdy myślałam o GMO, myślałam głównie o żywności, a prof. pokazał nam inne dziedziny, które bez GMO chyba w ogóle by nie zaistniały. Medycyna, owszem niewyobrażalna bez GMO, ale energetyka - tu dopiero dużo możemy zyskac.
Mimo, że wykład bardzo ciekawy nadal nie mam dostatecznej wiedzy aby byc za lub przeciw GMO. W dodatku prof. Twardowski zamieszał mi informacją, że jego nauczyciel, prof. Mieczysław Chorąży jest obecnie przeciwnikiem GMO. Dlaczego? Chciałabym wysłuchac teraz prof. Chorążego. Da się go zaprosic?
Mimo, że wykład bardzo ciekawy nadal nie mam dostatecznej wiedzy aby byc za lub przeciw GMO. W dodatku prof. Twardowski zamieszał mi informacją, że jego nauczyciel, prof. Mieczysław Chorąży jest obecnie przeciwnikiem GMO. Dlaczego? Chciałabym wysłuchac teraz prof. Chorążego. Da się go zaprosic?
Maluch w pomidorze natchnął mnie otuchą Grafikę, co miała straszyć odebrałam bardzo pozytywnie. Wręcz "ekologicznie"
A poważnie - straszniejsze od pestycydów są ignorancja i agresja, zwłaszcza razem. Nanotechnologiczne DNA z komórek macierzystych sprzeda każdy krem, a w ankiecie jednej z pracowni badań społecznych kilkadziesiąt procent respondentów oświadczyło, że nie zjadłoby niczego, co zawiera gen. I straszno i smieszno
A poważnie - straszniejsze od pestycydów są ignorancja i agresja, zwłaszcza razem. Nanotechnologiczne DNA z komórek macierzystych sprzeda każdy krem, a w ankiecie jednej z pracowni badań społecznych kilkadziesiąt procent respondentów oświadczyło, że nie zjadłoby niczego, co zawiera gen. I straszno i smieszno
Miałam pewnie jakieś dziesięc lat jak zauważyłam w łazience tubkę kremu Placenta, pewnie Urody czy Lechii. Mama miała piękną cerę do późnych lat. Później dowiedziałam się, co to ta placentabianka pisze: Nanotechnologiczne DNA z komórek macierzystych sprzeda każdy krem.....
to żywią się światłem podobno można...a w ankiecie jednej z pracowni badań społecznych kilkadziesiąt procent respondentów oświadczyło, że nie zjadłoby niczego, co zawiera gen. I straszno i smieszno
Edit*
postanowiłam dodac
http://forumzn.katalogi.pl/Od%C5%BCywia ... t5353.html
Ostatnio zmieniony 24 paź 2012, o 08:32 przez Anna, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałoby to sens w wypadku, gdybyśmy założyli, iż prof. Twardowski nie przedstawił nam wszystkich znaczących badań na ten temat, a nie sądzę, aby tak było. (Wczoraj wysłałem mailem skan artykułu z "GW", gdzie mowa jest o przeprowadzonym przez prof. Seraliniego z Uniwersytetu Caen we Francji badaniu na szczurach, które wykazało rzekomą szkodliwość modyfikowanej genetycznie kukurydzy; i to jest chyba najnowszy news z tej dziedziny weryfikowany obecnie przez naukowców).Anna pisze:Chciałabym wysłuchac teraz prof. Chorążego. Da się go zaprosic?
nie zakładam żadnej manipulacji, chciałabym tylko usłyszec dlaczego prof. Chorąży zmienił zdanieMiałoby to sens w wypadku, gdybyśmy założyli, iż prof. Twardowski nie przedstawił nam wszystkich znaczących badań
Kilka lat temu słyszałam w radiu (w Trójce ) wywiad z pewną bretarianką z USA. Opowiadała, że od 10 lat nic nie je, żywi się wyłącznie powietrzem ... i czekoladowymi biskwitamiAnna pisze:to żywią się światłem podobno można
lata temu byłam na wykładzie bretarianina, Polaka ale mieszkającego bodaj w Australii. Po wykładzie posilał się kawą, bardzo czarną za to z cukrem