figury śmierci...
Moderator: pablo
figury śmierci...
Znaczenia nadawane rozmaitym zjawiskom błąkają się pokrętnymi i dziwnymi ścieżkami. I rzekomo rozum wtedy nie śpi... no, nie jestem pewna przytomności. Emocje potrafią czynić spustoszenie w szarych komórkach.
Pogląd, że życie jest strasznym wynalazkiem nicości jest mi bardzo bliski.
Bardzo się cieszę, że to będzie cykl. Mroczny, ale niezwykle ciekawy.
Pogląd, że życie jest strasznym wynalazkiem nicości jest mi bardzo bliski.
Bardzo się cieszę, że to będzie cykl. Mroczny, ale niezwykle ciekawy.
Re: figury śmierci...
Takie myślenie też jest mi bliskie (niestety ). Niestety, bo czasem chciałoby się tę rzeczywistość nieco poafirmować, ale wychodzi mi to koślawo i w sumie podszyte jest rozpaczą .bianka pisze:Pogląd, że życie jest strasznym wynalazkiem nicości jest mi bardzo bliski.
W kulturze zachodniej, która wyrosła z chrześcijaństwa, zakłada się, że rzeczywistość u zarania była dobra, a dopiero potem została zepsuta. Dla człowieka Wschodu rzeczywistość była zła od samego początku, co jest bardziej zgodne z ludzkim doświadczeniem. No i nie trzeba szukać karkołomnych czasem odpowiedzi na pytanie unde malum? (skąd zło).
Po prostu jest jak jest (jak w piosence).
Rozum sprowadza czasem człowieka na manowce, ale tworzy też rzeczy wspaniałe. Mimo wszystko jestem za rozumem (pod kontrolą), a przeciw demonom. Palenie czarownic w średniowieczu przeraża mnie tak samo jak gazowanie ludzi w XX wieku.
Jakie propozycje na następny wykład? Topielica czy wampir?
Uważam, że takie podejście przynosi raczej ulgę. Mimo wszystko, nicości jest "więcej"pablo pisze:Takie myślenie też jest mi bliskie (niestety ). Niestety, bo czasem chciałoby się tę rzeczywistość nieco poafirmować, ale wychodzi mi to koślawo i w sumie podszyte jest rozpaczą .
Topielica, a potem może samobójca?
Od jakiegoś czasu chciałam p. profesora zapytać o samobójcę, ale jakoś tak zawsze wychodzi, że mi głupio i się krępuję...
niestety nie było mnie na wykładzie i raczej małe szanse żebym był na kolejnym z tego cyklu ( praca )
ale tematyka tego cyklu jest dla mnie bardzo atrakcyjna i intrygująca
jeżeli można proponować temat to zdecydowanie samobójca
ale tematyka tego cyklu jest dla mnie bardzo atrakcyjna i intrygująca
jeżeli można proponować temat to zdecydowanie samobójca