Wykład dr Katarzyny Skrzypińskiej
Moderator: pablo
Wykład dr Katarzyny Skrzypińskiej
Spodziewałem się raczej jakiejś uogólnionej generalizującej narracji na temat wpływu wierzeń na poczucie szczęścia czy zadowolenia z życia... Zaprezentowane wyniki badań jakoś mnie nie przekonują. Wiara Polaków jest raczej mroczna, depresyjna. A tu okazało się, że koreluje z miłością, radością, zadowoleniem z życia... Coś mi tu nie gra...
Re: Wykład dr Katarzyny Skrzypińskiej
Szkoda, że nie mogłam być na wykładzie, ale też mi nie gra. Może mamy zaburzone postrzeganie ??
Na ogół jestem zachwycona wszystkim co prezentuje Akademia... niestety tym razem byłam baaaardzo rozczarowana !!!! Pani doktor po długim wywodzie udowodniła, że duchowni są bardziej uduchowieni niż ludzie sukcesu, a emeryci z domu starców mają mniejsze poczucie szczęścia niż inni... Były tabele i wykresy, z których nic nie zrozumiałam, a tylko nabrałam przekonania, że prowadzenie badań, które prowadzą do tak oczywistych wniosków jest bezcelowe...
W Akademii coś nie mamy szczęścia do wykładów z psychologii (poza bardzo dobrym wykładem dr. Szulca o narkotykach, ale to już było dawno i pamiętają to tylko najstarsi słuchacze A30+). Aż boję się piątkuaniam pisze:Na ogół jestem zachwycona wszystkim co prezentuje Akademia... niestety tym razem byłam baaaardzo rozczarowana !!!!
W maju przyjedzie do nas prof. Rafał Ohme z SWPS we Wrocławiu. To jest bardzo znane nazwisko. Zawsze chętnie i z zainteresowaniem czytam teksty Profesora publikowane np. na łamach "Polityki". Mam nadzieję, że ten wykład usatysfakcjonuje wszystkich miłośników psychologii (choć proszę nie zapominać, że królową nauk nadal jest filozofia, a filozoficzną ekipę na ten semestr mamy niezwykle mocną: prof. Tadeusz Bartoś i prof. Zbigniew Mikołejko).