Program

Nieposłuszeństwo jako siła napędowa rozwoju: psychologiczne korzyści sprzeciwu

prof. dr hab. Tomasz Grzyb

14 marca 2025 o godz. 18:30

Nieposłuszeństwo jako siła napędowa rozwoju: psychologiczne korzyści sprzeciwu

prof. dr hab. Tomasz Grzyb

14 marca 2025 o godz. 18:30

Informacje

  •   14 marca 2025 o godz. 18:30
  •   Wydział Filologiczny UG - aula 1.43

Opis

Czy nieposłuszeństwo może być konstruktywne? Wykład poświęcony będzie psychologicznym aspektom nieposłuszeństwa jako mechanizmu sprzyjającego rozwojowi jednostki i społeczeństwa. Omówimy, jak sprzeciw wobec norm i autorytetów może prowadzić do innowacji, wzmacniać autonomię i kształtować zdrowsze relacje międzyludzkie. Przyjrzymy się badaniom nad rolą buntu w kształtowaniu tożsamości oraz sytuacjom, w których nieposłuszeństwo staje się moralnym obowiązkiem. Wykład pokaże, że świadome i uzasadnione nieposłuszeństwo nie tylko chroni przed konformizmem, ale też bywa siłą napędową zmian społecznych i indywidualnego dobrostanu.

prof. Tomasz Grzyb

Prowadzący

prof. dr hab. Tomasz Grzyb – dziekan Wydziału Psychologii Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu. Naukowo zajmuje się psychologią wpływu społecznego. Interesuje się także metodologią badań psychologicznych, marketingiem i nowymi technologiami. Pracę naukową łączy z praktyką marketingową. Prowadzi szkolenia w dziedzinie psychologii społecznej, manipulacji i perswazji. Od 2013 r. kształci oficerów NATO i krajów stowarzyszonych w zakresie technik wpływu społecznego. Autor publikacji na temat psychologii wpływu społecznego i mechanizmów ludzkich zachowań w sytuacjach kryzysowych, w tym książki „Psychologiczne aspekty sytuacji kryzysowych”. Redaktor wielu artykułów naukowych i popularnonaukowych, m.in. w „Journal of Applied Psychology” oraz „Marketing i Rynek”. W 2014 r. otrzymał Certificate of Appreciation od Dowództwa Operacji Specjalnych NATO w Afganistanie. Na Uniwersytecie SWPS prowadzi zajęcia z metodologii badań psychologicznych i statystyki z wykorzystaniem komputerów oraz eksperymentalnych metod badań percepcji.

Serwis wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka).