Warsztaty kulinarne: smaki Maghrebu
Moderator: pablo
Warsztaty kulinarne: smaki Maghrebu
Przyznaję, utyskiwałem nieco, że zamiast kuchni francuskiej będzie arabska no i... muszę przyznać, że... no...świetne są te dania arabskie .
Warsztaty były bardzo udane i mimo że kucharek było znacznie więcej niż 6, uczta na koniec zajęć była wyśmienita (to niewątpliwa zasługa Pani Ewy Szyc-Juchnowicz, która zarówno garnki, jak i naszą liczną ekipę, miała pod czujną kontrolą).
Warsztaty były bardzo udane i mimo że kucharek było znacznie więcej niż 6, uczta na koniec zajęć była wyśmienita (to niewątpliwa zasługa Pani Ewy Szyc-Juchnowicz, która zarówno garnki, jak i naszą liczną ekipę, miała pod czujną kontrolą).
Re: Warsztaty kulinarne: smaki Maghrebu
Warsztaty były rewelacyjne. Wczoraj robiłam sałatke z kuskusem..nie może się nie udać .
Niepokoi mnie tylko czy Pani Ewa pamieta o przepisach dla nas.
Niepokoi mnie tylko czy Pani Ewa pamieta o przepisach dla nas.
Re: Warsztaty kulinarne: smaki Maghrebu
Doczekaliśmy się wreszcie przepisów . A to link do zdjęć niektórych potraw.
https://picasaweb.google.com/1077032464 ... tego201202#
Mieszanka przypraw
Ras el hanut
3 łyżki cynamonu
2 łyżki utartej ziarnistej kolendry
łyżka utartego kminu
łyżka ostrej papryki
(opcjonalnie łyżeczka kardamonu, cała, starta gałka muszkatołowa)
Pasty do chleba
Hummus
dwie szklanki cieciorki z puszki lub ugotowanej
100ml oliwy
sok z jednej cytryny
dwie łyżki tahiny bądź łyżka oleju sezamowego
sól pieprz
3 ząbki czosnku
szczypta utartego kminu
pół łyżeczki utartych ziaren kolendry
Wszystkie składniki połączyć w melakserze na gładką masę, dozując sól do smaku.
Baba gnouch
2 bakłażany
główka czosnku
60 ml oliwy
papryka ostra
szczypta utartego kuminu
pół łyżeczki utartych ziaren kolendry
sól
Wszystkie składniki połączyć w melakserze na gładką masę, dozując sól do smaku
Tabuleh
200g suchego kuskus
5 pomidorów
1 ogórek
1 papryka
pół szklanki pokrojonych w rondelki czarnych oliwek
2 czerwone cebule
garstka posiekanej mięty
garstka posiekanej pietruszki
3 łyżki oliwy
sok z 1 dużej cytryny
sól pieprz
Pomidory przeciąć na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ogórek przekroić wzdłuż na cztery części, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
Cebule również pokroić w kostkę.
Kuskus wsypać do dużej miski, dodać łyżeczkę soli i oliwę. Zalewając ostrożnie wrzątkiem, mieszając z początku widelcem, następnie, gdy trochę przestygnie zagarniać rękoma, rozcierając między dłońmi. W przypadku Tabuleh kuskus powinien pozostać półtwardy. Dodać wszystkie pozostałe składniki, dosolić do smaku, pozostawić do „przegryzienia”
Pomidory po arabsku
kilogram pomidorów
2 czerwone cebule
pęczek natki kolendry
oliwa
ocet winny
sól, pieprz
Pokroić pomidory w ćwiartki, wyłożyć na półmisek, na nie cebule pokrojone w cienkie pół talarki, posolić, popieprzyć, polać oliwą i skropić octem, można delikatnie wymieszać.
Fasolka szparagowa po arabsku
0,5kg fasolki szparagowej
garść posiekanej mięty
garść posiekanej bazylii
Na sos:
2 ząbki czosnku
łyżka cukru
szczypta soli
0,5 szklanki oliwy
sok z pół cytryny
Składniki sosu połączyć razem za pomocą Bendera, bądź ucierając, zaczynając wtedy od czosnku i cukru z solą, dodając następnie oliwę, a na końcu sok z cytryny. Fasolkę ugotować „al dente” i jeszcze ciepłą zalać sosem, na koniec dodając zioła. Wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
cd. w następnym poście
https://picasaweb.google.com/1077032464 ... tego201202#
Mieszanka przypraw
Ras el hanut
3 łyżki cynamonu
2 łyżki utartej ziarnistej kolendry
łyżka utartego kminu
łyżka ostrej papryki
(opcjonalnie łyżeczka kardamonu, cała, starta gałka muszkatołowa)
Pasty do chleba
Hummus
dwie szklanki cieciorki z puszki lub ugotowanej
100ml oliwy
sok z jednej cytryny
dwie łyżki tahiny bądź łyżka oleju sezamowego
sól pieprz
3 ząbki czosnku
szczypta utartego kminu
pół łyżeczki utartych ziaren kolendry
Wszystkie składniki połączyć w melakserze na gładką masę, dozując sól do smaku.
Baba gnouch
2 bakłażany
główka czosnku
60 ml oliwy
papryka ostra
szczypta utartego kuminu
pół łyżeczki utartych ziaren kolendry
sól
Wszystkie składniki połączyć w melakserze na gładką masę, dozując sól do smaku
Tabuleh
200g suchego kuskus
5 pomidorów
1 ogórek
1 papryka
pół szklanki pokrojonych w rondelki czarnych oliwek
2 czerwone cebule
garstka posiekanej mięty
garstka posiekanej pietruszki
3 łyżki oliwy
sok z 1 dużej cytryny
sól pieprz
Pomidory przeciąć na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ogórek przekroić wzdłuż na cztery części, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
Cebule również pokroić w kostkę.
Kuskus wsypać do dużej miski, dodać łyżeczkę soli i oliwę. Zalewając ostrożnie wrzątkiem, mieszając z początku widelcem, następnie, gdy trochę przestygnie zagarniać rękoma, rozcierając między dłońmi. W przypadku Tabuleh kuskus powinien pozostać półtwardy. Dodać wszystkie pozostałe składniki, dosolić do smaku, pozostawić do „przegryzienia”
Pomidory po arabsku
kilogram pomidorów
2 czerwone cebule
pęczek natki kolendry
oliwa
ocet winny
sól, pieprz
Pokroić pomidory w ćwiartki, wyłożyć na półmisek, na nie cebule pokrojone w cienkie pół talarki, posolić, popieprzyć, polać oliwą i skropić octem, można delikatnie wymieszać.
Fasolka szparagowa po arabsku
0,5kg fasolki szparagowej
garść posiekanej mięty
garść posiekanej bazylii
Na sos:
2 ząbki czosnku
łyżka cukru
szczypta soli
0,5 szklanki oliwy
sok z pół cytryny
Składniki sosu połączyć razem za pomocą Bendera, bądź ucierając, zaczynając wtedy od czosnku i cukru z solą, dodając następnie oliwę, a na końcu sok z cytryny. Fasolkę ugotować „al dente” i jeszcze ciepłą zalać sosem, na koniec dodając zioła. Wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
cd. w następnym poście
Re: Warsztaty kulinarne: smaki Maghrebu
Kuskus z bobem i groszkiem
2 opakowania kuskus
0,5 kg bobu
0,5 kg groszku
150 g masła
Sól
Bób ugotować, przestudzić i obrać z łupinek. Groszek świeży ugotować, mrożony blanszować.
Z kuskusem postępować tak jak w przepisie na tabuleh z tą różnicą, że tłuszczem nie jest oliwa, lecz pokrojone w plasterki masło. Gotowy kuskus mieszać z bobem i groszkiem. Jeść popijając kwaśnym mlekiem.
Kuskus z wywarem mięsnym
1,5 kg podudzi z kurczaka
2 cebule
3 cukinie
2 bakłażany
biała rzodkiew
5 marchewek
seler
2 puszki pomidorów
1 puszka ciecierzycy
pęczek natki kolendry
3 łyżki ras el hanut
sól
3 opakowania kuskus
pół szklanki oliwy
łyżeczka soli
płaska łyżeczka cynamonu
W dużym garnku obsmażyć kurczaka, dodając ras el hanut i sól, po chwili dodać cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a następnie pomidory. Zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad poziom mięsa. Sprawdzić czy nie trzeba dodać soli. Dodawać obrane i pokrojone w różne, duże kształty warzywa. Jako pierwsze marchew, rzodkiew i seler. Pilnować żeby się nie rozgotowały i sukcesywnie wyjmować z wywaru, najlepiej na duże sito, które potem będziemy mogli umieścić nad wywarem i podgrzać warzywa. Jeżeli kurczak jest ugotowany należy go również wyjąć. Dodać cukinie i bakłażany, postępując podobnie jak z pozostałymi warzywami. Po wyjęciu dosmażyć wywar, dodać odsączoną cieciorę, posiekaną natkę kolendry.
Kuskus przygotować tak jak w przepisie na tabule, dodając oprócz oliwy cynamon. Gotowy usypać w zgrabny kopczyk, udekorować dodatkowo cynamonem. Ułożyć na nim pogrzane warzywa i mięso, serwować w towarzystwie wywaru do polewania kuskusu.
Kuskus na słodko z syropem pomarańczowym, migdałami i granatem
Syrop pomarańczowy
pół szklanki cukru
pół szklanki wody
skórka starta z dwóch pomarańczy
Składniki połączyć w garnuszku i gotować po rozpuszczeniu cukru jeszcze parę minut. Pozostawić do wystygnięcia
opakowanie kuskus
100g masła
100g obranych i uprażonych migdałów
1 duży owoc granatu
Do kuskusu dodać syrop masło i postępować jak w poprzednich przepisach zalewać wrzątkiem, mieszając widelcem a następnie ucierając rękoma. Dodać migdały i pestki granatu. Wymieszać.
SMACZNEGO!
2 opakowania kuskus
0,5 kg bobu
0,5 kg groszku
150 g masła
Sól
Bób ugotować, przestudzić i obrać z łupinek. Groszek świeży ugotować, mrożony blanszować.
Z kuskusem postępować tak jak w przepisie na tabuleh z tą różnicą, że tłuszczem nie jest oliwa, lecz pokrojone w plasterki masło. Gotowy kuskus mieszać z bobem i groszkiem. Jeść popijając kwaśnym mlekiem.
Kuskus z wywarem mięsnym
1,5 kg podudzi z kurczaka
2 cebule
3 cukinie
2 bakłażany
biała rzodkiew
5 marchewek
seler
2 puszki pomidorów
1 puszka ciecierzycy
pęczek natki kolendry
3 łyżki ras el hanut
sól
3 opakowania kuskus
pół szklanki oliwy
łyżeczka soli
płaska łyżeczka cynamonu
W dużym garnku obsmażyć kurczaka, dodając ras el hanut i sól, po chwili dodać cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a następnie pomidory. Zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad poziom mięsa. Sprawdzić czy nie trzeba dodać soli. Dodawać obrane i pokrojone w różne, duże kształty warzywa. Jako pierwsze marchew, rzodkiew i seler. Pilnować żeby się nie rozgotowały i sukcesywnie wyjmować z wywaru, najlepiej na duże sito, które potem będziemy mogli umieścić nad wywarem i podgrzać warzywa. Jeżeli kurczak jest ugotowany należy go również wyjąć. Dodać cukinie i bakłażany, postępując podobnie jak z pozostałymi warzywami. Po wyjęciu dosmażyć wywar, dodać odsączoną cieciorę, posiekaną natkę kolendry.
Kuskus przygotować tak jak w przepisie na tabule, dodając oprócz oliwy cynamon. Gotowy usypać w zgrabny kopczyk, udekorować dodatkowo cynamonem. Ułożyć na nim pogrzane warzywa i mięso, serwować w towarzystwie wywaru do polewania kuskusu.
Kuskus na słodko z syropem pomarańczowym, migdałami i granatem
Syrop pomarańczowy
pół szklanki cukru
pół szklanki wody
skórka starta z dwóch pomarańczy
Składniki połączyć w garnuszku i gotować po rozpuszczeniu cukru jeszcze parę minut. Pozostawić do wystygnięcia
opakowanie kuskus
100g masła
100g obranych i uprażonych migdałów
1 duży owoc granatu
Do kuskusu dodać syrop masło i postępować jak w poprzednich przepisach zalewać wrzątkiem, mieszając widelcem a następnie ucierając rękoma. Dodać migdały i pestki granatu. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Re: Warsztaty kulinarne: smaki Maghrebu
A już nie śmiałam prosić o przepisy !
Re: Warsztaty kulinarne: smaki Maghrebu
Zrobiłam babę gnouch, zwaną u nas w domu pieszczotliwie "gnuśną babą", choć do jej zrobienia trzeba zgoła innej cechy, bo roboty jest mnóstwo... Ale z pewnością warto Czosnek obrałam z łusek i każdy ząbek przekroiłam wzdłuż na pół. W bakłażanach zrobiłam czubkiem noża nacięcia i wepchnęłam w nie te połówki ząbków. Tak nadziane bakłażany upiekłam w piekarniku na miękko (180 st., ponad pół godziny). Kolendrę i kumin (kmin rzymski) dostałam w ziarnach, więc je najpierw rozdrobniłam przed wrzuceniem do blendera. Dałam jedną papryczkę pepperoni - moim zdaniem o 2/3 za dużo, wyszło za ostre. Ale tylko moim zdaniem, reszta konsumujących była zadowolona, że to takie ostre. A tak poza tym, było pyszne; Paweł twierdzi, że nawet lepsze niż na zajęciach Polecam przepis
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość