Peter Bruegel -malarz zagadkowy

Opinie i komentarze na temat wykładów (wykładowców również), warsztatów i innych zajęć organizowanych przez Akademię 30+

Moderator: pablo

Milionis
Kontakt:

Peter Bruegel -malarz zagadkowy

Post autor: Milionis »

Profesor Jacek Friedrich ,w pierwszym wykładzie o malarstwie niderlandzkiego malarza z XVI wieku, skupił się na omówieniu koncepcji interpretacyjnych dzieł tego
artysty.

Czy w tematach podejmowanych przez Bruegla chodzi o moralizatorstwo, dydaktykę czy chłopomanię a może raczej dystansowanie się wyższych społecznych warstw od tych co na dole drabiny społecznej?

Kto był zleceniodawcą prac malarza ?

I o tym jak uwierającą nas przeszłość modelujemy wg bieżących potrzeb i oczekiwań.

W wieku XIX dzieła malarskie Bruegla były poddawane korektom wizualnym .
A to dotyczyło takich istotnych szczegółów jak prezentują się męscy modele w obcisłych rajtuzach.

Taki ikonoklazm. To słowo wróciło do mnie gdy w kopenhaskiej Glyptotece zobaczyłam gablotę w której umieszczono zestaw marmurowych nosów odłupanych z rzymskich i greckich rzeźb.

Korekty wczesnego świata chrześcijańskiego.

Myślę,że równie dobrze można stworzyć zbiór marmurowych piersi i męskich genitali.

A przed nami ,już na zakończenie 18 roku działalności Akademii 30 z , rosnącym,plusem, część druga rozważań profesora Friedricha o zagadkowym malarzu z Bredy.

Pamiętam jak w szkole podstawowej męczono nas nad interpretacją "Upadku Ikara" :)
ODPOWIEDZ