Sztuczna inteligencja kontra ludzkie mózgi . Wykład profesora Włodzisława Ducha

Opinie i komentarze na temat wykładów (wykładowców również), warsztatów i innych zajęć organizowanych przez Akademię 30+

Moderator: pablo

Milionis
Kontakt:

Sztuczna inteligencja kontra ludzkie mózgi . Wykład profesora Włodzisława Ducha

Post autor: Milionis »

To już nie science-fiction.
Komputery potrafią opowiadać historie,komponować muzykę,tworzyć obrazy, produkować filmy,a nawet pisać własny kod komputerowy .

Kto mógł ,jeszcze nie tak dawno,przypuszczać,że odkrycie fenomenów kwantowych zaowocuje stworzeniem smartfonów a to pociągnie za sobą cały łańcuch zjawisk technicznych,społecznych, kulturowych i innych.

Algorytmy śledzą nas bezustannie w naszych salonach,sypialniach i łazienkach za pośrednictwem naszych własnych komputerów i smartfonów .

Każda aktywność fizyczna człowieka pozostawia dziś ślad cyfrowy

A nasze dane, zdjęcia, wpisy i czas ekranowy pracują na wyniki giełdowe Muska i Zuckerberga.

Brzmi niepokojąco...prawda?
Do wykładu profesora Ducha przygotowałam się czytając" Nexusa" Harariego.

Bo rozumienie jest lepsze niż nierozumienie.

Profesor Duch udostępnił swój wczorajszy wykład .
Znalazłam link do niego.

https://is.umk.pl/~duch/ref/PL/25/2505- ... putery.pdf

Tak.Wydarza się coś niezwykłego.
Odkrywamy możliwości naszego fizycznego mózgu i budujemy podmioty nie-ludzkie,nieprzeniknione algorytmiczne systemy władzy. Nad nami. Nad naszymi emocjami, decyzjami.

Ciekawe jakie podejście do komputera -nieludzkiego biurokraty-mają ci najmłodsi słuchacze Akademii 30+?

Ja zaliczam się do tych ,którzy nie wychowali się ze smartfonem w łapce... stąd opór .
Milionis
Kontakt:

. Wykład profesora Włodzisława Ducha

Post autor: Milionis »

https://is.umk.pl/~duch/ref/PL/25/2505- ... putery.pdf

Czy może weszliście w ten link z wykładem profesora Ducha?
Zachęcam. Bo oprócz slajdów mamy tam kolejne odnośniki do tematu czy innych abstraktów. Wystarczy .. kliknąć w kolejne zaznaczone hasło i ..voila!
ODPOWIEDZ