Tradycje kulinarne Japonii. Nie tylko sushi

Opinie i komentarze na temat wykładów (wykładowców również), warsztatów i innych zajęć organizowanych przez Akademię 30+

Moderator: pablo

Milionis
Posty: 509
Rejestracja: 20 cze 2013, o 14:11
Kontakt:

Tradycje kulinarne Japonii. Nie tylko sushi

Post autor: Milionis »

Rok temu, też " na zoomiku" :), spotkaliśmy się z Anną Brałkowską. Absolwentką studiów skandynawistycznych, miłośniczką kultury Japonii, tancerką japońskiego tańca butoh!!

Wykład o SHOKOBUNKA, czyli japońskiej kulturze żywieniowej, był bardzo skondensowany, bo sam temat jest przepastny, ale przekazano nam sporo informacji i ciekawostek z odniesieniem do fachowej literatury.

Pani Anna zacytowała nam fragment z "Pochwały cienia" Jun'ichiro Tanizaki o tym, że tradycyjna kuchnia japońska, jedzenie na sposób japoński, to coś więcej niż nasycenie biologiczne. To jest wysoka estetyka, rytuał skłaniający do medytacji.

Taki slow food. Dla Japończyka jedzenie to przeżycie estetyczno - zmysłowe. Ważne jest jak się potrawę podaje, jaka tradycja temu towarzyszy.

Jedzenie w Japonii jest związane z regionem, rozpiętością klimatyczną, sezonowością upraw. Stanowi podstawę dyskusji przy stole.

W Japonii tradycyjna kuchnia jest prosta i jednocześnie wyrafinowana. Używa się niewielu przypraw, wydobywa się naturalne smaki świeżych !! produktów, stosuje tzw wielomiseczkowość.

Zastanawia popularność japońskiego jedzenia na Zachodzie.
Wieś /? /Banino, w której mieszkam, ma dwie.. 2!! "suszarnie". Mają się całkiem dobrze wśród nowo przybyłych mieszkańców.

Teraz już sobie poradzę z pojęciami takimi jak sushi czy sashimi.

Sashimi to pokrojone w cieniutkie plasterki świeże mięso ryby. A sushi to ryba z koniecznym dodatkiem ryżu.
Ryż jest elementem głównym japońskiego jedzenia. A towarzyszą mu mięso, ryby, warzywa, owoce.

Wasabi /chrzan /zawdzięcza swój zielony kolor dodatkowi zielonej herbaty i, tak jak imbir, służy do oczyszczania kubków smakowych pomiędzy kolejnymi kęsami sushi.

Pomyślałam sobie jak silne jest wrażenie gdy jemy takie sushi w Japonii a jak to wypada gdy robimy sobie "suszarniowy" take away w Baninie. Inna jakość...
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość