Kobieta w świecie islamu

Opinie i komentarze na temat wykładów (wykładowców również), warsztatów i innych zajęć organizowanych przez Akademię 30+

Moderator: pablo

pablo
Kontakt:

Kobieta w świecie islamu

Post autor: pablo »

Mnie się podobało, choć zabrakło może w tym wystąpieniu naukowego pogłębienia tematu i jakiegoś usystematyzowania omawianych zjawisk. Trochę się dowiedziałem, ale ogólnego obrazu raczej nie mam. Być może temat, który był sformułowany dość ogólnie, nie dawał takich możliwości?
Ale było ciekawie, żywo, a na początku nawet interaktywnie ;) (w tym tygodniu wrzucimy zdjęcia na picassaweb), więc generalnie wyszło na plus.
No i wiem już komu na przyszłość nie podawać mikrofonu :oops:
bianka
Kontakt:

Re: Kobieta w świecie islamu

Post autor: bianka »

pablo pisze:Mnie się podobało, choć zabrakło może w tym wystąpieniu naukowego pogłębienia tematu i jakiegoś usystematyzowania omawianych zjawisk.
No, właśnie, miałam na to nadzieję... Ale było sporo ciekawostek - niektóre dane "tabelkowe" mnie zaskoczyły.
Rozumiem, że celem wykładu było wykazanie, że świat Islamu jest zróżnicowany i inny od naszego, a nie gorszy (drastycznie upraszczam), a nasz stereotyp kobiety w burce pozbawionej wszelkich praw jest tyle wart, co obraz duńskiej ministry. No, dobra, ale nie podobało mi się kpiące podejście do protestu kobiet w Arabii Saudyjskiej.
Tak, czy siak, wykład był ciekawy, chętnie posłuchałabym więcej na temat Islamu.
ODPOWIEDZ