Doczekaliśmy się wreszcie przepisów
. A to link do zdjęć niektórych potraw.
https://picasaweb.google.com/1077032464 ... tego201202#
Mieszanka przypraw
Ras el hanut
3 łyżki cynamonu
2 łyżki utartej ziarnistej kolendry
łyżka utartego kminu
łyżka ostrej papryki
(opcjonalnie łyżeczka kardamonu, cała, starta gałka muszkatołowa)
Pasty do chleba
Hummus
dwie szklanki cieciorki z puszki lub ugotowanej
100ml oliwy
sok z jednej cytryny
dwie łyżki tahiny bądź łyżka oleju sezamowego
sól pieprz
3 ząbki czosnku
szczypta utartego kminu
pół łyżeczki utartych ziaren kolendry
Wszystkie składniki połączyć w melakserze na gładką masę, dozując sól do smaku.
Baba gnouch
2 bakłażany
główka czosnku
60 ml oliwy
papryka ostra
szczypta utartego kuminu
pół łyżeczki utartych ziaren kolendry
sól
Wszystkie składniki połączyć w melakserze na gładką masę, dozując sól do smaku
Tabuleh
200g suchego kuskus
5 pomidorów
1 ogórek
1 papryka
pół szklanki pokrojonych w rondelki czarnych oliwek
2 czerwone cebule
garstka posiekanej mięty
garstka posiekanej pietruszki
3 łyżki oliwy
sok z 1 dużej cytryny
sól pieprz
Pomidory przeciąć na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ogórek przekroić wzdłuż na cztery części, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
Cebule również pokroić w kostkę.
Kuskus wsypać do dużej miski, dodać łyżeczkę soli i oliwę. Zalewając ostrożnie wrzątkiem, mieszając z początku widelcem, następnie, gdy trochę przestygnie zagarniać rękoma, rozcierając między dłońmi. W przypadku Tabuleh kuskus powinien pozostać półtwardy. Dodać wszystkie pozostałe składniki, dosolić do smaku, pozostawić do „przegryzienia”
Pomidory po arabsku
kilogram pomidorów
2 czerwone cebule
pęczek natki kolendry
oliwa
ocet winny
sól, pieprz
Pokroić pomidory w ćwiartki, wyłożyć na półmisek, na nie cebule pokrojone w cienkie pół talarki, posolić, popieprzyć, polać oliwą i skropić octem, można delikatnie wymieszać.
Fasolka szparagowa po arabsku
0,5kg fasolki szparagowej
garść posiekanej mięty
garść posiekanej bazylii
Na sos:
2 ząbki czosnku
łyżka cukru
szczypta soli
0,5 szklanki oliwy
sok z pół cytryny
Składniki sosu połączyć razem za pomocą Bendera, bądź ucierając, zaczynając wtedy od czosnku i cukru z solą, dodając następnie oliwę, a na końcu sok z cytryny. Fasolkę ugotować „al dente” i jeszcze ciepłą zalać sosem, na koniec dodając zioła. Wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
cd. w następnym poście