Strona 1 z 1
Francja od kuchni
: 16 lis 2011, o 07:20
autor: pablo
Nie da się niestety opowiedzieć o tradycjach kulinarnych Francji i krajów ościennych w ciągu dwóch godzin. Szkoda, że prelegenci nie dokonali jakiejś selekcji materiału. Chwiliami byłem znużony (zwłaszcza przy części arabskiej, która była trochę dorzucona na siłę). Szkoda także, że zabrakło przepisów
, choćby kilku. Upichciłbym sobie coś po powrocie do domu. A tak musiałem zjeść twarożek
.
Re: Francja od kuchni
: 16 lis 2011, o 07:42
autor: Varia
Mam podobne odczucia. Wykład dużo by zyskał, gdyby prowadzący skoncentrowali się na kuchni francuskiej (w końcu taki był temat!). Kuchnia krajów Maghrebu to temat na osobną prelekcję. W efekcie główny temat został potraktowany po macoszemu, pan Petit nie mógł rozwinąć skrzydeł i nie było szansy na pytania z sali.
Szkoda też, że z warsztatów kulinarnych francuskich zrobiły nam się arabskie
Re: Francja od kuchni
: 16 lis 2011, o 10:59
autor: edka
Myślałam, że pan Petit nie będzie sobie radził z naszym językiem i stąd na wykładzie "dwa głosy". A tu prawdziwy Francuz z poczuciem humoru i mówiący w naszym ojczystym języku.
Gdyby tylko mówiono o kuchni francuskiej to wykład zamknął by się w dwóch godzinach, a pani Ewa ma szanse czarować zapachami i aromatami kuchni arabskiej na warsztatach kulinarnych.
Re: Francja od kuchni
: 16 lis 2011, o 21:41
autor: agat
Mam dokładnie takie same odczucia. Kuchnia krajów Maghrebu bardzo ciekawa, sporo się dowiedziałam, jednak nie mogłam doczekać się już na francuskie specjały. Pozostał mocny niedosyt.
O zmianie tematu warsztatów nie wiedziałam wcześniej i nawet się ucieszyłam jak Pan Paweł mówił o dodatkowym terminie. Jest szansa na francuskie warsztaty?
Mam jeszcze takie pytanie - czy byłaby możliwość udostępnienia prezentacji z wykładu?
Re: Francja od kuchni
: 17 lis 2011, o 08:04
autor: pablo
agat pisze:Jest szansa na francuskie warsztaty?
Może kiedyś, w najbliższym czasie na pewno nie.
Na razie trzeba się będzie zadowolić przepisami na kuskus.
O prezentację spytam.