Dorosłem wreszcie do tego, aby robić notatki

Moderator: pablo
Pruski najeźdźca był bardziej finezyjny w swoich pomysłachaniam pisze:Myślę, że i dzisiaj znalazłyby się czytelne dla wszystkich symbole... Zresztą wystarczyłoby we wszystkich miastach w Polsce postawić podobne budynki ... wszystko jedno jakie... na przykład dworki szlacheckie z kolumienkami i z wielkim orłem na froncie![]()
[pablo pisze: Za kilka lat Warszawę poznamy wyłącznie po Pałacu Kultury i Nauki (chyba że minister Sikorski się zaweźmie i go wyburzy)
Wydaje mi się, że nawet biurowce i domy mieszkalne mogą a może i powinny być utrzymane w charakterze przestrzeni, w której powstają. Mamy na naszym terenie przykłady całkiem zgrabnie wpasowanej architektury, utrzymanej w stylu miast , w których zostały wybudowane. Dzieje się tak Gdyni i w Sopocie a pewnie i w Gdańsku, poza "starówkopodobnymi" , coś by się znalazło. Przynajmniej były takie projekty, choć nie wiem czy zostały sfinalizowane. Może Hotel Hilton, pomimo wielu kontrowersji ? Natomiast w Gdyni np. Alfa Plaza na rogu 3 Maja i Batorego albo budowany właśnie Transatlantyk na Pl. Kaszubskim. A w Sopocie Hestia na Chopina albo Hotel Rezydent na Pl. Konstytucji 3 Maja. To pierwsze jakie przyszły mi na myśl ale przecież nie jedyne. Podobnie, jeśli się nie mylę, jest w Katowicach. Czyli coś się w tej sferze dzieje, może nie zaleje nas, jednakowe wszędzie, szkło i stal.pablo pisze: Przestrzeń staje się coraz bardziej jednorodna, nowoczesne centra miast niewiele się od siebie różnią. Za kilka lat Warszawę poznamy wyłącznie po Pałacu Kultury i Nauki (chyba że minister Sikorski się zaweźmie i go wyburzy), bo szklane biurowce w całej Europie są takie same. Trochę szkoda, choć z drugiej strony, gdyby biurowce miały być podobne w formie do staropolskich dworków, to już wolę szkło i beton
Anna pisze:Ważniejsze jest, czy w ogóle mamy, poza modrzewiowymi dworkami i polskim dachem łamanym, tak charakterystyczne elementy architektury, które można by nazwać typowymi dla Polski. A jednocześnie dające się wykorzystać we współczesnym budownictwie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość