Wykład dr. Jacka Friedricha
Moderator: pablo
Re: Wykład dr. Jacka Friedricha
Nie ma sensu szukać "polskich" elementów, a raczej regionalnych - kaszubskich, gdańskich, sopockich, czy gdyńskich - tak blisko, a tak rozmaicie.
Koniecznie, obawiam się jednak, że poza wspomnianymi dworkami i dachami, naszą polską specjalnością są jeszcze tylko drewniane kościółki. Owszem, mamy przykłady bardzo pięknych budowli, które projektowali u nas np. włoscy architekci. Oczywiście nie są kalką włoskiej architektury ale jednak "czuć" w nich Włochy. Przykładem może być Zamość. W całej Polsce znajdą się także naleciałości niemieckie i to nie tylko na terenach pozaborowych. Mamy tez piękne budowle secesyjne i neoklasycystyczne, ale czy są takie typowo polskie, jakich nie ma gdzie indziej? Moim zdaniem nie. No i jest jeszcze styl zakopiański Witkiewicza, jednak gdyby miał się rozprzestrzenić na cały kraj, byłby to horror. Więc może jednak, jak napisała bianka, trzymać się stylów regionalnych. I tym samym wróciłam do mojego pierwszego postu na ten temat. Czyli jak buduje się w Gdyni i w Sopocie na pewno a chyba i w Gdańsku. Właśnie przypomniałam sobie, dobry moim zdaniem, gdański przykład: hotel na miejscu dawnego Jantaru na Długim Targu. Mnie się on podobapablo pisze:
Proponuję zapytać o to naszego prelegenta. Rekonstrukcja architektury mogłaby być tematem kolejnego cyklu wykładów.

Niestety już się rozprzestrzeniłAnna pisze:No i jest jeszcze styl zakopiański Witkiewicza, jednak gdyby miał się rozprzestrzenić na cały kraj, byłby to horror.

Niestety, nie tylko "zakopiański", ale głównie jakiś bezstyl dziwaczny.pablo pisze:Niestety już się rozprzestrzenił
Na początek należałoby zakazać pod karą chłosty rozpowszechniania katalogów domów typowych i realizacji tych, w większości wypadków, koszmarnych pomyłek.
mam pytanie do "czujnych". Zastanawiałam się gdzie je zamieścić , czy nie lepszym miejscem byłby dział "Wymiana myśli różnych". Jeśli tak, to proszę admina o przeniesienie. A teraz pytanie: w czasie świąt usłyszałam w TVN24 ułamek informacji o jakimś liście czy innym wyrazie dezaprobaty dr Jacka Friedricha. Chodziło o jakiś gdański budynek. Nie wiem o jaki i w czym problem. Czy ktoś usłyszał całą informację i mógłby rzecz wyjaśnić?