Francja od kuchni

Opinie i komentarze na temat wykładów (wykładowców również), warsztatów i innych zajęć organizowanych przez Akademię 30+

Moderator: pablo

pablo
Posty: 617
Rejestracja: 30 lis 2009, o 14:17
Kontakt:

Francja od kuchni

Post autor: pablo »

Nie da się niestety opowiedzieć o tradycjach kulinarnych Francji i krajów ościennych w ciągu dwóch godzin. Szkoda, że prelegenci nie dokonali jakiejś selekcji materiału. Chwiliami byłem znużony (zwłaszcza przy części arabskiej, która była trochę dorzucona na siłę). Szkoda także, że zabrakło przepisów :( , choćby kilku. Upichciłbym sobie coś po powrocie do domu. A tak musiałem zjeść twarożek :? .
Varia
Posty: 11
Rejestracja: 13 paź 2010, o 13:12
Kontakt:

Re: Francja od kuchni

Post autor: Varia »

Mam podobne odczucia. Wykład dużo by zyskał, gdyby prowadzący skoncentrowali się na kuchni francuskiej (w końcu taki był temat!). Kuchnia krajów Maghrebu to temat na osobną prelekcję. W efekcie główny temat został potraktowany po macoszemu, pan Petit nie mógł rozwinąć skrzydeł i nie było szansy na pytania z sali.

Szkoda też, że z warsztatów kulinarnych francuskich zrobiły nam się arabskie :(
edka
Posty: 11
Rejestracja: 16 lis 2010, o 12:40
Kontakt:

Re: Francja od kuchni

Post autor: edka »

Myślałam, że pan Petit nie będzie sobie radził z naszym językiem i stąd na wykładzie "dwa głosy". A tu prawdziwy Francuz z poczuciem humoru i mówiący w naszym ojczystym języku.
Gdyby tylko mówiono o kuchni francuskiej to wykład zamknął by się w dwóch godzinach, a pani Ewa ma szanse czarować zapachami i aromatami kuchni arabskiej na warsztatach kulinarnych.
agat
Posty: 10
Rejestracja: 6 lut 2011, o 14:16
Kontakt:

Re: Francja od kuchni

Post autor: agat »

Mam dokładnie takie same odczucia. Kuchnia krajów Maghrebu bardzo ciekawa, sporo się dowiedziałam, jednak nie mogłam doczekać się już na francuskie specjały. Pozostał mocny niedosyt.
O zmianie tematu warsztatów nie wiedziałam wcześniej i nawet się ucieszyłam jak Pan Paweł mówił o dodatkowym terminie. Jest szansa na francuskie warsztaty?

Mam jeszcze takie pytanie - czy byłaby możliwość udostępnienia prezentacji z wykładu?
pablo
Posty: 617
Rejestracja: 30 lis 2009, o 14:17
Kontakt:

Re: Francja od kuchni

Post autor: pablo »

agat pisze:Jest szansa na francuskie warsztaty?
Może kiedyś, w najbliższym czasie na pewno nie.
Na razie trzeba się będzie zadowolić przepisami na kuskus. :(

O prezentację spytam.
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 1 gość