Program

O podgrzewaniu fasolki po bretońsku i nalewaniu ketchupu

dr Iwona Chlebicka

13 marca 2020 o godz. 18:30

O podgrzewaniu fasolki po bretońsku i nalewaniu ketchupu

dr Iwona Chlebicka

13 marca 2020 o godz. 18:30

Informacje

  •   13 marca 2020 o godz. 18:30
  •   Wydział Filologiczny UG - aula 1.43

Opis

Opowiem, jak matematycy próbują opisywać rozchodzenie się ciepła w niejednorodnych cieczach o niestandardowej reologii. Taką cieczą jest tytułowa fasolka po bretońsku składająca się z brei niekoniecznie takiej samej w każdym miejscu, a jeszcze dodatkowo pełnej kawałków warzyw o różnej gęstości. Innymi przykładami cieczy o niestandardowej reologii są ketchup, ciasto na naleśniki i... bagno. Będę mówiła o tym, że równania różniczkowe cząstkowe opisują różne procesy, których dotykamy na co dzień. Wykład zakończę odpowiedzią na fundamentalne pytanie: jak efektywnie nalać ketchup, kiedy zostało go w butelce już tylko trochę?

dr Iwona Chlebicka

Prowadzący

dr Iwona Chlebicka – matematyczka, adiunkt na Wydziale Matematyki, Informatyki i Mechaniki Uniwersytetu Warszawskiego; laureatka Nagrody Naukowej tygodnika „Polityka”, stypendystka Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, a także Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego dla wybitnych młodych naukowców (na lata 2020–2022). Zajmuje się analizą funkcjonalną niekonwencjonalnych przestrzeni funkcyjnych i jej zastosowaniami w teorii istnienia i regularności nieliniowych równań różniczkowych. Współpracuje w różnych międzynarodowych zespołach z wybitnymi matematykami, jest autorką kilkunastu artykułów publikowanych w prestiżowych czasopismach.

Serwis wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka).